Kur’an-ı Kerim’in Sesli Okunmasının Şifası
Hafızlık tahsilimin hemen sonrasında, Kur’an-ı Kerim’i layıkıyla daha güzel nasıl okuyabilirim, harflerini daha iyi nasıl tanıyabilirim düşüncesi beni meraklandırıyordu. Kur’an harfleri ilgimi çekiyor acaba manevi etkisiyle birlikte başka yönlerde de etkisi olabilir miydi diye düşünüyordum. Kur’an okuma ilminin tahsiline devam ettikçe, özellikle hitabetimize, Türkçe diksiyonumuza ve ifade şeklimize olumlu yönde etki ettiğini fark ettim. Mesela, Kur’an okurken ötreli harflerde dudaklarımızı ileri doğru büzerek okumak, üstün ve esreliharflerde dudaklarımızın geride olması, Türkçe diksiyonumuzda da benzerlikler olup, daha anlaşılır bir şekilde konuşmamıza yardımcı olmaktadır.
Kur’an harflerini okumak, ruha şifa verdiği gibi, vücudumuza da şifa vermektedir. Nefes alışımızdan beyin fonksiyonlarımıza kadar tüm ana bedensel işlevleri düzenlemeye yardımcı olan ‘‘vagus siniri’’, bedenin birçok yerinde olduğu gibi yüzde ve ses tellerinde de bulunmaktadır. Vagus sinirinin görevi, beyin-bağırsak ekseni arasındaki iletişimi sağlayarak, bu eksende veya organlarda meydana gelen sorunları beyne iletmektir. Vagus, zihinsel dinginliğe ulaşmanıza yardımcı olarak, stresle mücadele etmenize ve mutlu hissetmenize katkı sağlar.
Vagus sinirini harekete geçirmek için Kur’an-ı Kerim’i sesliokumak, mûsikî terennüm etmek özellikle Kur’an’daki boğaz harfleri, vagus sinirini harekete geçirmede etkilidir. Yani, boğazdan çıkan; hemze: ء, ha: ح, he: ه, hı: خ , ayn: ع, ğayn: غ harfleri sinir üzerinde olumlu bir etki yapmaktadır. Kur’anKerim okuma esnasında aldığımız diyafram solunumu, stresli olduğumuz zamanlarda vagus sinirini harekete geçirir. Bu nedenle sıklıkla derin nefes almak, vagus sinir sistemi için oldukça önem taşır.
Kur’an-ı Kerim’i okuma esnasında oluşan ses dalgaları, boğazımızı etkileyerek vagus sinirini harekete geçirmede oldukça etkilidir. Ayrıca, namaz kılmak, dua etmek, oruç tutmak, sağ tarafa yatmak gibi ibadetler de vagus sinirini harekete geçiren etkinliklerdir.
Ve nihayetinde; kıraat ilmi, Kur’an-ı Kerim’in diksiyon ve fonetiği olup, şifaya vesile olmaktadır. Kur’an’ın söylemek istedikleri, söylediklerinden daha fazladır.
HFZ.SELMA BOZDEMİR